« takaisin

”Ekosysteemityöskentely ja hanke elää koko ajan” – lue tai kuuntele millaisia kokemuksia ekosysteemityöskentelystä on

Ekosysteemi

CO2 DataHub -hankkeen hankejohtaja Roope Pajasmaa kävi puhumassa omista tähänastisista ekosysteemikokemuksistaan Funnel Oy:n podcasteissa toimitusjohtaja Mika Rautiaiselle ja ekosysteemijohtaja Pia Pulkkaselle.  

Ekosysteemin lähtökohtana toimijoiden avoimuus 

 Sanotaan, että ekosysteemityöskentelyn vahvuuksia ovat ketteryys ja mukautuvuus. Sidosryhmäsuhteiden ja moniulotteisten palveluiden rakentamiselle ekosysteemit ja verkostot antavat voimaa.  

Ensimmäisessä podcastissa Pajasmaa, Rautiainen ja Pulkkanen keskustelevat ekosysteemityöskentelyn lähtökohdista. Pajasmaa kertoo, että oli CO2 DataHub -hankkeen alussa yllättynyt, kuinka vähän tietoa loppuen lopuksi ekosysteemityöskentelystä on.  

”Puhutaan osaamisekosysteemeistä, tutkimus- ja kehitysekosysteemeistä ja liiketoimintaekosysteemeistä. Eniten toiminta mielestäni keskittyy vielä tutkimus- ja kehitysekosysteemien ympärille”, sanoo Pajasmaa.  

Pulkkanen pitää ekosysteemin sidosryhmäsuhteiden kehittämistä erityisen tärkeänä. 

Ekosysteemit ovat yhteistyöverkostosta askel eteenpäin. Ekosysteemit ovat aina olleet kiinnostavia niiden monimuotoisuuden vuoksi, kun maailma menee entistä kompleksisemmaksi. Tämän vuoksi olen aina uskonut ekosysteemien voimaan. Suomi on pieni maa, ja menestyäkseen on tehtävä yhteistyötä muiden kanssa. Innovaatioita on vaikea tehdä yksin, sillä siihen tarvitaan erilaisia osapuolia”, kertoo Pulkkanen.  

Luottamuksen rakentaminen 

Pajasmaa painottaa, että ekosysteemin malli kannattaa olla joustava, sillä ekosysteemityöskentely ja hanke elävät koko ajan. 

Luottamuksen rakentaminen vie aina aikaa ihan normaalissa yritysten välisessä kanssakäymisessäkin. Tykkään käyttää matkavertausta, sillä onhan lähtö ekosysteemiin osallistuville yrityksille aina matka, johon he lähtevät toivottavasti oppimaan jotain uutta. Ekosysteemin rakentamisvaiheessa läpinäkyvyyttä tavoitellaan, ja olemme pyrkineet tapaamisissamme osallistamaan organisaatioita mahdollisimman paljon”, sanoo Pajasmaa.  

Pajasmaan mukaan myös veturin roolissa olevan organisaation täytyy malttaa kulkea sama matka myöhemmin mukaan tulevien organisaatioiden kanssa.  

”Ei ole niin, että ekosysteemin vetäjä olisi pelkkä veturi ja muut tulisivat vaunuina perässä”, painottaa Pajasmaa.   

Toiminnan mittaus kehittää ekosysteemityöskentelyä  

Ekosysteemitoiminnan kehittämisessä isona tekijänä on toiminnan mittaaminen. Funnel Oy toteutti CO2 DataHub -hankkeelle lähtötason mittauksen keväällä 2022, joka toi esiin osallistuvien organisaatioiden ennakko-odotukset sekä tavoitteet.  

”Olemme puoli vuotta tehneet kehitystyötä ja vetäneet asiakkaiden kanssa työpajoja. Ennen kuin siirrymme seuraavaan vaiheeseen, on syytä mitata, miten olemme onnistuneet. Olisi väärin ajatella, että kaikki viisaus on itsellä. Asiakastyöskentelyssä kannattaa ennemmin kysyä asiakkaalta, kuin itse pähkäillä”, sanoo Pajasmaa.  

”Ekosysteemit ovat tuore asia Suomessa ja maailmalla ja ekosysteemi on matka. Lukkoon lyödyt suunnitelmat voivat muuttua moneen kertaan. Ekosysteemityöskentely vaatii avoimuutta niin ekosysteemin veturilta kuin sen jäseniltäkin”, Rautiainen kiteyttää loppuun keskustelun saldoa.  

 

Kuuntele koko jakso: 

Jakso 1: Ekosysteemin lähtökohtana toimijoiden avoimuus >> 

 

Vastuu Groupin veturoima CO2 DataHub -kokonaisuus mahdollistaa hiilidioksidipäästöjen vähentämisen paremmalla datalla. ESG DataHub -ekosysteemi luo dataan perustuvat automaattisen CO2-laskennan ja raportoinnin työkalut ja yhteiset tietostandardit koko rakennetun ympäristön ekosysteemille. Ekosysteemin tavoitteena suomalaisen osaamisen skaalaaminen kansainväliseksi. Projektin päärahoittaja on Business Finland ja projekti on osa NextGenerationEU -kokonaisuutta.