« takaisin

“Veturin rooli ekosysteemin johtajana” – lue tai kuuntele millainen rooli ekosysteemin vetäjällä on

CO2 DataHub-Jan-19-2023-08-35-04-2119-AM

CO2 DataHub -hankkeen hankejohtaja Roope Pajasmaa kävi puhumassa omista tähänastisista ekosysteemikokemuksistaan Funnel Oy:n podcasteissa toimitusjohtaja Mika Rautiaiselle ja ekosysteemijohtaja Pia Pulkkaselle.  

Ensimmäisessä podcastissa Pajasmaa, Rautiainen ja Pulkkanen keskustelevat ekosysteemityöskentelyn lähtökohdista. Toisessa podcastissa käydään läpi, millainen rooli ekosysteemin vetäjällä on. Veturin rooli on ekosysteemin eteenpäin viemistä hankkeen mukaisesti. Se on pitkälti myös mukana olevien sidosryhmien odotusten hallintaa. 

”Veturin rooli on hankkeen eteenpäin viemistä ja johtamista jonkun suunnan mukaisesti. Jotta ekosysteemin vetäminen onnistuu, ekosysteemi toimii ja erilaiset odotukset otetaan huomioon, veturi ei voi itsepäisesti viedä hanketta tiettyyn suuntaan. Veturin pitää kuunnella ja ymmärtää mukanaolijoiden motivaatiotekijöitä. Sen pitää olla myös fasilitaattori, sillä sen avulla rakennetaan luottamusta, luodaan sitoutumista ja pystytään oikoa väärinkäsityksiä”, sanoo Pajasmaa.  

Pajasmaan mukaan veturinkin on hyvän tunnistaa ne kohdat hankkeessa, jolloin olisi hyvä, että olisi ulkopuolinen fasilitaattori.  

”CO2 DataHub -hankkeen kehitystyöpajoista osaa vetää meidän kumppanit VTT tai Sitowise. Tämä tuo hedelmällistä dialogia. Veturiorganisaatiolla pitää myös olla aikaa miettiä ja johtaa. Asioita saadaan aikaiseksi, jos on riittävästi aikaa”, täydentää Pajasmaa.  

Odotusten hallintaa 

Ekosysteemissä mukana olevilla organisaatioilla on Pajasmaan mukaan erilaisia motivaatiotekijöitä.  

”Osa pystyy selkeästi määrittelemään tutkimuskohteen, ja he saavat usein ekosysteemityöskentelystä enemmän irti. On myös organisaatioita, jotka tulevat enemmän oppimaan, ja työskentely saattaa vasta myöhemmin johtaa heillä johonkin”, kertoo Pajasmaa.  

Rautiainen nostaa esiin myös, että ekosysteemin veturilla on hyvä olla tunneälyä. Mukana olevilla ihmisillä on erilaiset odotukset, luonteenpiirteet ja vaihtelevat aikataulut.  

”Hankkeen myötä on ollut mielenkiintoista kuulla erilaisten organisaatioiden tarpeita ja ideoita hiilidioksidipäästöjen hallintaan sekä huomata, miten erilaisten ikkunoiden läpi he asiaa katselevat. Hankkeen veturin pitää pystyä myös keräämään näistä jonkinlainen koostettu näkemys”, kertoo Pajasmaa.  

Pajasmaan mukaan ekosysteemillä pystymme ratkaisemaan sellaisia haasteita, mitä yksittäinen yritys ei pysty yksin tai pienemmällä verkostolla ratkaisemaan.  

”Meille taas hankkeen veturina olo on lisäksi tuonut uutta tietoa sekä uusia verkostoja ja sidosryhmiä. Jotta ekosysteemi toimii, yhteisen innovaatiotoiminnan pelisäännöt sovitaan. Meillä valmistui nyt ensimmäinen käyttötapaus, ja teemme siitä yleisperiaatelinjauksen”, päättää Pajasmaa.  

 Kuuntele koko jakso: 

Jakso 2: Veturin rooli ekosysteemin johtajana >>   

 

Vastuu Groupin veturoima CO2 DataHub -kokonaisuus mahdollistaa hiilidioksidipäästöjen vähentämisen paremmalla datalla. ESG DataHub -ekosysteemi luo dataan perustuvat automaattisen CO2-laskennan ja raportoinnin työkalut ja yhteiset tietostandardit koko rakennetun ympäristön ekosysteemille. Ekosysteemin tavoitteena suomalaisen osaamisen skaalaaminen kansainväliseksi. Projektin päärahoittaja on Business Finland ja projekti on osa NextGenerationEU -kokonaisuutta.